Tomcsik Nóra: Tél Berlinben

 Tomcsik Nóra: Tél Berlinben


5/5☆

Ha van valami, ami a komfortzónámon kívül esik, akkor az a világ, ami ebben a könyvben van, az. Nem titok, féltem belekezdeni a történetbe. Ha nem ismerem meg a Tomcsik Nórát, akkor eszembe sem jutott volna. De mi megismerkedtünk. Aztán találkoztunk, és bár meglehetősen kérészéletűre sikeredett személyes találkozás volt, de mégis elegendő ahhoz, hogy még jobban meg akarjam ismerni. Őt, a lelkét, a történeteit. Tudtam, ez a könyv legalább annyira lesz kedves a szívemnek, mint amennyire távoli és félelmetes már a gondolat is, hogy önként látogassak el egy olyan világba, ahol emberek haltak meg egy eszméért, egy országért, értelmetlenül. 

Sok minden volt ebben a könyvben, amit nem szoktam olvasni. Háború. Halál. Erőszak. Igazi, kézzel fogható történelem. A valódi múlt, emberi sorsok, életek. Túl sok érzelem. Hús-vér emberek. 

Volt azonban rengeteg olyan dolog, amit minden könyvben keresek. Barátság. Szenvedély. Hit. Jóság. Szabadság. Igazság. Megváltás.

Nem bántam meg. Egyetlen pillanatra sem. Most már tudom, hogy Nóra lelke milyen mély. Mennyire valódi, sokszínű és eleven. A könyv lapjaiból szinte sugárzik, hogy szerelmes a történelembe. Leírhatatlan, ahogy ír. 

Nem volt könnyű olvasni, sokszor kellett szünetet tartanom, mégis minden pillanatban arra gondoltam, mi várhat a következő oldalon. Mi történik majd Franz-zal, Borisszal és a többiekkel? Aki olvasta, tudja: egyszer csak elérsz egy olyan pontra, ahol már tudod, bármi lesz is a vége, keserédes lesz a boldogságod... mert abban azért reménykedsz, hogy kapsz némi vigaszt, valamilyen boldog befejezést. Bármilyet. Miközben félsz, hogy fejbevág a valóság. Már tudom mit jelent a félelemmel vegyes várakozás.

Ez egy csodálatos történet. Megrendítő. Túlságosan valóságos. Fájdalmasan szép.

Azt mondják, minden történet fele igaz. Milyen nagyon kár, hogy ennek a történetnek a rossz fele az. 

Nóra, köszönöm neked ezt a könyvet. Köszönöm, hogy ismerhetlek (mégha csak egy kicsit is), és köszönöm, hogy ilyen ember vagy. Valódi, sokszínű és eleven.


Én és a könyv

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A. Zavarelli: Reaper – Kaszás

Corinne Michaels – Melanie Harlow: Maradj közel

T. M. Frazier: Lawless – Törvényen kívül